Bilister i Akersveien. Foto: Nafisa Zaheer

Beboerne er lei hissige bilister i Akersveien

Publisert

Biltrafikken i øvre del av Akersveien er uønsket og farlig for fotgjengere, mener flere.

Beboere i Akersveien observerer daglig bilister som må rydde veien fordi det er trafikk i begge retninger, biler som bruker fortauet som kjørebane for å løse problemet med motgående trafikk og utfordringer med kryssing av veien for de svaksynte og barn ved levering i barnehagen ved Gamle Aker kirke.

Bydel St. Hanshaugen og byens myndigheter og etater har i årevis pekt på gjennomgangstrafikken i Akersveien, en smal, bratt vei med få krysningspunkter. Uten at det har skjedd noe.

— Helt vanlig med hissige bilister

Både foreldre og de ansatte ved katolske St. Sunniva skole i Akersveien 4 er oppgitt over situasjonen.

— Det er helt vanlig å se en del hissige bilister stå i kø på hver sin side av bakketoppen mens de prøver å finne ut av hvem som skal få lov til å kjøre først, forteller Bjørghild Swane, som jobber i skolens resepsjon.

Lastebiler kjørte av veibanen ved Fryd barnehage

Telthusbakken og Gamle Aker kirke er blant byens ikoner. Omgitt av friområder, parsellhager og kulturhistoriske severdigheter er dette byens mest benyttede tverrforbindelse for gående mellom øst og vest.

Trafikken er farlig for bilene, fotgjengerne og for barna i Fryd barnehage i Akersveien 26 som leker tett inn mot veien. Det har vært to nestenulykker i Akersveien hvor lastebiler kjørte ut av veibanen og mot barnehagen. Den ene lastebilen stanset i en telefonstolpe og den andre stanset i gjerdet.

Statistisk sentralbyrå øker trafikken

Etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) flyttet inn i Akersveien 24 har trafikken mellom St. Olav kirke og Gamle Aker kirke økt. Bilistene synes det er såpass vanskelig å komme forbi at de velger å bruke fortauet til å kjøre på.

En sjåfør i Akersveien som venter på sin tur til å kjøre. Foto: Nafisa Zaheer

Dette er særlig farlig for de små som ikke ser over bilpanseret, men det er også noen svaksynte som beveger seg i området og som ikke nødvendigvis forventer å treffe på biler på fortauet.

— Før SSB flyttet inn var det relativt greit å avvikle trafikken. Selv om de ikke har så mange parkeringsplasser er de tross alt en stor arbeidsplass som genererer en stor del av trafikken i Akersveien, sier medlem i bystyrets byutviklingskomitè, Jon Ole Whist (H).

Vil gjøre Akersveien enveiskjørt

Whist håper at SSB som en stor, ansvarlig og offentlig arbeidsplass kan påvirke politikerne til å legge til rette for miljøet i Akersveien ved å etterspørre trafikksikringstiltak. Ikke bare til det beste for beboerne men også for den økende befolkingen i byens sentrale strøk.

— En mulig løsning på utfordringene man ser her vil være å enveiskjøre Akersveien hele veien fra St. Olav kirke og opp til Gamle Aker kirke. At man kun kan kjøre oppover og ikke nedover vil hjelpe på avviklingen av parkeringsplasser på begge sider av veien, og bilistene vil slippe å stå i kø.

Vil at det settes opp et krysningspunkt

Gravearbeidet i Ullevålsveien ved Edvard Munch videregående bidrar nok også til at det er noe mer trafikk en ellers, men dette har vært et tiltagende problem gjennom de siste årene.

Og når Ullevålsveien er i full trafikk igjen vil det være naturlig å legge om trafikken.

Til tross for at Akersveien er en smal gate med mye parkering på begge sider av veien og motgående trafikk, er det en del sjåfører som kjører veldig raskt her.

— Det er en relativ åpen gate, men jeg har selv vært vitne til at det kommer biler susende forbi her i stor fart, og som ikke har respekten for fotgjengere som man kunne ønske. Det burde være naturlig å sette opp et krysningspunkt her, mener Whist.

Powered by Labrador CMS