Erik Moen, anleggsgartner i Statsbygg, har ansvaret for insekthotellene på Statsbyggs utearealer.Foto: Andres Høilund

Anleggsgartner Erik Moen (31) sørger for at Statsbyggs minste leieboere har et trygt krypinn

Småkryp tok straks bolig i sommerens nye insekthotellet utenfor Bispegården. Flere insekter gir flere småfugler og mer pollinering.

Publisert

Utenfor Bispegården i Gamlebyen står et av flere hoteller for insekter som Statsbygg har plassert ut på uteanleggene sine.

— Dette er boliger for insekter. Her er det plass til mange forskjellige arter insekter. Slik vil vi hjelpe det biologiske mangfoldet i byen, sier driftsleder Erik Moen. Hans arbeidsoppgave er vedlikehold og oppfølging av Statsbyggs uteanlegg og eiendommer i Oslo og omegn.

Før huset var innflytningsklart fylte Moen insekthuset med stedlige pinner, løv og bark.

— Vi vil gjerne tiltrekke oss mange forskjellige slags insekter. Veps og husbukk er vel sorter vi ikke er så glade i, men de blir ikke kastet ut. Vepsen er et rovdyr som helt klart har sin plass i naturen, men den er ingen god nabo, forteller Moen. Han kommer litt forsinket til vårt møte i Gamlebyen, nettopp fordi han måtte fjerne et vepsebol med en ugunstig plassering et annet sted i byen.

Blir kanskje fuglemat

Et insekthotell, eller bolig, vil gi flere insekter surrende rundt i parken utenfor Bispegården. Flere insekter betyr mer mat til bokfink, linerle og andre småfugler.

Insekthotellet står inntil en mur utenfor Bispegården i Gamlebyen. Det er konstruert for å lokke til seg mange forskjellige arter av insekter. Foto: Anders Høilund

— Nå vil vi gjerne gjøre best mulig for hele det biologiske mangfoldet. Der det er mulig, ønsker vi å la løvet ligge om høsten. Andre steder kan vi male det opp, slik at det kommer til nytte. Løvet gir skjul og mat til mange småkryp. De forskjellige seksjonene av insekthuset er fylt med forskjellig innmat, fordi de forskjellige artene foretrekker forskjellig fôr i hulen sin. Humler er for eksempel veldig glad i gress med muselukt. Fyller vi en av seksjonene med materiale fra et musebol, vil ganske sikkert humlene flytte inn der,  sier anleggsgartner Moen.

Les også: Hun kartlegger øyenstikkerne i byens dammer

Må finne maten selv

— Dette er ikke noe Bed&Breakfast-hotell. Maten må insektene finne sjøl. Vi har en park her, og den kan regnes som en stor, stående buffé. Her er det tilrettelagt med en stor variasjon av vekster. Vi vil tilby en optimal meny for insektene sier Moen, med et smil.

Et annet insekthotell er plassert i buskene utenfor Nasjonalgalleriet. Ved begge hotellene ble det raskt observert aktivitet etter at de ble plassert ut. Stadig nye gjester kom innom for å se på fasilitetene, og ikke lenge etter hadde de første insektene flyttet inn for sommeren.

En av hotellgjestene, ei bille, er ute å strekker litt på bena i høstsola. Foto: Anders Høilund

Hjelper det biologiske mangfoldet

Dette er rimelige og enkle tiltak for å bedre det biologiske mangfoldet og kan lett passe inn i flere uteanlegg.

— Jeg er stort sett selvlært på dette og har fortsatt mye å lære. Det er lite å lese om insektforvaltning på norsk, kanskje på andre språk også. Hos foreningen La Humla Suse er det mye nyttig informasjon å få om humler, sier Moen.

— Statsbyggs tilbud til insektene kommer til å bli fulgt opp fremover. Vi kommer til å flytte litt på hotellene, hvis det viser seg at gjestene ønsker det. Noen store forandringer blir det allikevel ikke her i Bispegården. Her er alt fredet og vernet, og vi må for eksempel ikke finne på å grave i jorda her. Hva vi gjør til vinteren er ikke helt bestemt. Noe vedlikehold må gjøres på rommene, og noen trenger nytt sengetøy, for å holde parasitter borte, smiler Moen.

Statsbygg har selv gått ut med denne meldingen: Statsbygg håper å kunne inngå langtidsavtaler med humler, og i tiden fremover kunne ha et godt felles samarbeidsprosjekt der begge parter jobber mot samme mål som for eksempel kan være pollinering av agurk, eller annen frukt.

Powered by Labrador CMS