Nei, Enga vant ikke kampen. Men ingen skal si at de ikke prøvde. Foto: André Kjernsli

Ære være Vålerenga

Det er i kamper som dette vi forstår hvorfor Oslo øst sine iskrigere har en spesiell plass i hjertet til så mange hockeyfrelste mennesker.

Det er ikke ofte Vålerenga hockey er så nederlagsdømt før en hjemmekamp som i dag mot et Oilers med stø kurs mot seriegull. Før pucken er droppet, er det all grunn til å skryte av hva et vingeskutt Vålerenga har oppnådd hittil i sesongen.

Oppskriften for hjemmelaget i dag er soleklar; Dra ned tempoet i kampen og for all del unngå utvisninger.

Bra trøkk i hallen før kampen

Stemningen i Forum er det ikke noe å si på. Mange rogalendinger har kommet til Oslo for å gå på morgendagens cupfinale på Ullevål og tar dette som et vorspiel. Kampen er i prinsippet utsolgt, det er gledelig.

Filip Gunarsson hadde hjemmelagets beste sjanse i første periode. Foto: André Kjernsli

Vålerenga starter som forventet i lavt tempo og lar Oilers ta seg av det meste av spillet de første minuttene. Det er ingen tvil om at hjemmelaget satser på å forsvare seg godt og vente på at sjansene byr seg.

En sånn sjanse kommer noen minutter ut i kampen, Filip Gunnarsson kommer mer eller mindre alene mot Henrik Holm i Oilers-buret, men skuddet går rett i kroppen hans.

Oilers med skudd i stanga

Et par minutter senere får Oilers sitt første overtallsspill, men får ikke noe ut av det. Halvveis i perioden, er det Vålerenga sin tur til å spille i overtall. De legger skikkelig press på gjestene, men får ikke pucken i mål.

Vålerengas Villiam Strøm og gjestenes Tommy Kristiansen hadde mange dueller i kampen. Foto: André Kjernsli

Utover mot slutten av perioden blir gjestene sterkere og sterkere, og gullhjelminnehaver David Morley setter et håndleddskudd i tverrliggeren. Steffen Søberg er på jobb, og første periode ender målløs. Så langt går alt etter planen for hjemmelaget.

Oilers scorer i fem mot tre

Midtperioden blir som forventet tøff for Enga. Med lang vei til innbytterbåsen blir det vanskelig å bytte så ofte som man ønsker, og med så få spillere blir det etter hvert tungt.

Å unngå utvisninger er en nøkkel til å lykkes for hjemmelaget. Når de pådrar seg en dobbeltutvisning litt over midtveis i perioden, er det klart for kveldens først Oilers-mål. Selvfølgelig er det David Morley som er sist på pucken.

Oilers jubler for ledelse, i forkant en resignert Steffen Søberg. Foto: André Kjernsli

Vålerenga taper perioden med dette ene målet, men som Espen Knutsen sier i pausen; Ett mål er det mulig å ta igjen. Spørsmålet er hva Vålerengas hardt prøvede lag orker.

Enga påskrudd i tredje periode

Starten på tredje periode er positiv for Vålerenga, som spiller seg til et par brukbare sjanser. Tre minutter ut i perioden får de anledning til å spille fem mot fire. Dette kan bli sjansen de trenger, men de kommer ikke nærmere enn et skudd i tverrliggeren.

Etter en midtperiode totalt dominert av Oilers, er det Vålerenga som nå har et slags initiativ i kampen, og etter ti minutter i tredje perioden kommer den scoringen alle som holder med Enga hadde håpet, men kanskje ikke trodd på.

Vålerenga med tverrliggerskudd i tredje periode. Foto: André Kjernsli

Magnus Brekke utligner, men det holder ikke inn

Jonas Oppøyen treffer ikke pucken skikkelig når han er helt på blank kasse, men etter mye klabb og babb klarer Magnus Brekke å dytte pucken over mållinjen. Dommeren er sikker i sin sak, men må allikevel inn og se på video før han endelig dømmer mål.

Fem minutter senere er det klar for ny dramatikk idet både pucken og en Oilers-spiller forsvinner inn i Enga-buret. Nok en gang må dommeren inn og se på video, og nok en gang dømmer han mål. Magnus Hoff er sist på pucken.

Med et minutt igjen tar Vålerenga ut keeperen, og samtidig pådrar Oilers seg en utvisning. Vålerenga får en siste sjanse til å komme inn i kampen igjen, men klarer ikke å komme til en skikkelig målsjanse. Nå følger en velfortjent pause frem til Vålerenga spiller sin neste «hjemmekamp» på Gjøvik mot Storhamar 21. desember.

Resultat: 2-1 til Stavanger. Stavanger ligger 17 poeng foran Storhamar på andre plass.